English | Polish |
to bake | piec |
to boil | gotować (np. wodę) |
to bread | panierować |
to chop | siekać |
to cook | gotować |
to cool | ostudzić |
to crush | rozkruszyć |
to cut into pieces | pokroić na kawałki |
to fry | smażyć |
to grate | zetrzeć na tarce |
to grill | upiec na ruszcie |
to grind | zemleć (kawę, orzechy itd.) |
to mix | miksować |
to peel | obierać (warzywa, owoce) |
to pour | wlać |
to roast | piec (mięso) |
to scramble | rozbijać jajka |
to simmer | gotować, dusić na wolnym ogniu |
to slice | kroić w plasterki |
to spice | przyprawiać |
to steam | gotować na parze |
to stew | dusić |
to stir | mieszać |
to sweeten | słodzić |
to whisk | ubijać (pianę) |
5. Fish and seafood -Ryby i owoce morza
English | Polish |
Alaska pollock | mintaj |
anchovy | anchois |
carp | karp |
catfish | sum |
caviar | kawior |
cephalopods | głowonogi |
cod | dorsz |
crayfish | rak |
crustaceans | skorupiaki |
cuttlefish | mątwa |
eel | węgorz |
flounder | flądra |
haddock | plamiak, łupacz |
hake | morszczuk |
herring | śledź |
lobster | homar |
mackerel | makrela |
mussel | małż jadalny |
octopus | ośmiornica |
oyster | ostryga |
perch | okoń |
pike | szczupak |
prawn, shrimp | krewetka |
roach | płoć |
salmon | łosoś |
sardines | sardynki |
shark | rekin |
shellfish | małż |
snail | ślimak |
sole | sola |
spiny lobster | langusta |
sprat | szprotka |
squid | kalmary, kałamarnice |
trout | pstrąg |
tuna | tuńczyk |
6. Meat and cured - mięsa i wędliny
English | Polish |
bacon | bekon, boczek |
beef | wołowina |
chicken | kurczak |
chops | kotlety |
ham | szynka |
lamb | jagnięcina |
minced meat | mięso mielone |
mutton | baranina |
pork | wieprzowina |
poultry | drób |
sausage | kiełbasa |
turkey | indyk |
veal | cielęcina |
venison | dziczyzna |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz